20 kwietnia 2014

Mazurek jabłkowo-czekoladowy

Tym razem chciałam upiec mazurka, który nie będzie zawierał ani kajmaku, ani góry słodkich dżemów i konfitur. A że zwolenników czekolady i owoców nigdy nie brakuje w moim domu, na świąteczny stół jako jedno ze słodkich wypieków postanowiłam przygotować pysznego jabłkowo - czekoladowego mazurka! Dodatkowo jego największą zaletą jest to, że możemy stworzyć z ciasta jakiekolwiek kształty, pisanki, zajączki, czy klasyczne przeplatane prostokątne mazurki! Najważniejsze aby smakowało i cieszyło oko! 


Składniki (30 cm x 21 cm):
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
- 2 jabłka
- 25 g galaretki cytrynowej

Masa czekoladowa:
- ok. 70 g czekolady gorzkiej
- łyżeczka śmietanki kremówki 30%
- 35 g masła
- 25 g galaretki cytrynowej
- 1/4 szklanki wrzątku

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Wałkujemy na grubość ok. 7 mm, wykrawamy pożądany kształt (u mnie jajko) i kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Z reszty ciasta formujemy wąskie wałeczki i zaplatamy po dwa, układając na brzegach i przez środek tworząc poziome paski. Ważne aby wałeczki lekko docisnąć oraz aby były dość wysokie, ponieważ nadzienie się nie wyleje poza nie. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 min. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy 10 min na teflonowej patelni, pod koniec wsypując suchą galaretkę. Zdejmujemy z palnika i zostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę nakładamy na wybrane partie mazurka. 

Masło i czekoladę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do stopnienia. Mieszając dolewamy śmietankę. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i zdejmujemy z palnika. Przestygniętą masę nakładamy na pozostałe partie mazurka. Na koniec ozdabiamy bakaliami i voilà!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz