19 kwietnia 2014

Cynamonowy baranek

Cynamonowa wersja klasycznego baranka wielkanocnego, która wszystkim bardzo zasmakowała i baranek szybko tracił kolejne części swojego ciała ;-) Struktura ciasta jest zwarta i raczej zbita, baranek wyrasta puszysty i jest bardzo aromatyczny :) Polecam!
Składniki:
- 2 małe jajka (lub 1,5 zwykłych)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1/3 szklanki oleju 
- 2 łyżki kwaśnego dżemu (u mnie agrest-kiwi)
-  2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 goździki do dekoracji + dzwoneczek i flaga

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem pudrem i solą na puszystą, jasną masę. Dodajemy dżem, miksując dodajemy olej i mleko. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy do połączenia składników. Nasmarowaną masłem i obsypaną mąką formę wypełniamy ciastem. Pieczemy przez 50 min w temperaturze 180ºC. Po wyciągnięciu z pieca otwieramy formę i wyjmujemy baranka, wyrównując spód nożem. Zostawiamy do wystudzenia i ozdabiamy cukrem pudrem, oraz goździkami w miejscu oczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz