2 czerwca 2013

Clafoutis z bananami i mleczkiem kokosowym

Wspólne kucharzenie z Whiness i pyszny sukces. Mimo, że było to moje pierwsze clafoutis, byłam niesamowicie ciekawa rezultatu, choć wiedziałam po zapewnieniach, że jest naprawdę dobre. I nie zawiodłam się. 


Składniki (1 porcja):
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabletka stewii
- 1 duży banan
- masło do wysmarowania formy

Wykonanie: 
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, stewią i cynamonem, następnie dodajemy jajko, mleko kokosowe i zwykłe. Wszystko krótko miksujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy na spód plasterki banana. Zalewamy ciastem z wierzchu układając resztę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 25-30 minut.

9 komentarzy:

  1. No inaczej być nie mogło! :3

    PS: Ja wiem, czego brakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Wam wyrasta, a moje nie chce, nie wiem czemu :(

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm banany i kokos to pyszne połączenie ! udało wam się to wspólne śniadanko :) pysznie !!
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. u Ciebie też zachwyca, stęskniłam się za smakiem kokosu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię te delikatne śniadaniowe zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robicie smaka wielkiego! Nigdy nie robiłam, czas spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda czadowo,
    ...namowiłaś mnie! :D

    OdpowiedzUsuń