22 czerwca 2013

Bardzo kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady

Kolejny sernik, tym razem polecam go na upalne dni, szczególnie tym, którzy tak jak ja apetytu nie tracą, ale preferują raczej chłodne desery i słodkości. Bardzo kremowy, sycący i rozpływający się w ustach. Tym razem przygotowany dla kuzynki z okazji urodzin :)

Składniki: (forma o śr. 21 cm)
- 100 g biszkoptów (ja pocięłam je na połowę, aby weszło ich więcej i zajęły cały spód)
- 500 g serka homogenizowanego
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki żelatyny
- 1 banan
- 2 galaretki

Wykonanie:
Do miski przekładamy serek homogenizowany, dodajemy ubitą kremówkę oraz serek mascarpone. Krótko miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy cukier, miksujemy. Rozpuszczamy żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy do masy serowej, miksujemy i wrzucamy posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy. Tortownicę wykładamy folią lub papierem i wykładamy spód biszkoptami. Następnie wylewamy tężejącą masę serową. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i pozostawiamy do lekkiego stężenia. 

Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na wierzch plastry banana, a gdy galaretka będzie częściowo stężona wylewamy ją na wierzch. Gotowe ciasto zostawiamy na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc.

5 komentarzy:

  1. musi być pyszny, bardzo lubię serniki na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm sernik z biszkoptami i mascarpone, pokusiłaś mnie :) pewnie cudnie wygląda i jest pyszny ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik-taaak:) faktycznie-jak czytam to wygląda na meega pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt;) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń