30 maja 2013

Tarta truskawkowa na spodzie z Oreo


Na targowiskach i małych ulicznych stoiskach pojawiają się nasze polskie truskawki, a więc musiałam je czym prędzej wykorzystać. Jednym z moich wyborów była ta właśnie tarta, przepyszna, słodka i bardzo orzeźwiająca, na dodatek po raz kolejny dla wielbicieli Oreo! Polecam :)



Składniki: (tortownica o śr. 21 cm)
Spód:
- 210 g ciastek Oreo
- 45 g masła

Wykonanie:

Ciastka blendujemyna gładką masę, następnie dodajemy miękkie masło i ponownie traktujemy blenderem. Wyklejamy spód formy wyłożonej papierem i gotowy spód wkładamy do lodówki na 20-30 min.

Masa:
- 250 g truskawek (odszypułkowanych)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1/5 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- opakowanie galaretki truskawkowej + 1 łyżka żelatyny w proszku

Wykonanie:

Żelatynę i opakowanie galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do garnka. Garnek ustawiamy na lekkim ogniu, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Wszystko mieszamy, do momentu aż się podgrzeje. Następnie wszystko blendujemy i pozostawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę z galaretką, dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Pozostawiamy do ostudzenia. Po tym czasie dodajemy jogurt i mieszamy dokładnie, do momentu uzyskania jednolitej, bardzo płynnej masy. Wylewamy masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała. 

Przepis zaczerpnięty stąd, z małymi zmianami :)

6 komentarzy:

  1. Oreo nie lubię, przypominają mi w smaku (i wyglądzie) węgiel leczniczy :)) Ale za to ta truskawkowa masa wygląda cudownie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku! to jest najpiękniejsza tarta jaką widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, ten kolor !! truskawkowa <3 oczywiście ,że pycha !! wyszła ci idealnie *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna, truskawkowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta truskawkowa masa szczególnie mi się podoba, wygląda jak taki sorbet :)

    OdpowiedzUsuń