4 maja 2013

Lasagne ze szpinakiem na pierwszy raz


Czy macie potrawy, których zawsze chcieliście skosztować, a jednak ciągle coś stawało na przeszkodzie by to zrobić? Niechęć do szpinaku, strach przed kompletną klapą, lub brak towarzyszy do przyrządzenia wspólnego obiadu? Tym razem razem z Whiness postanowiłyśmy ostatecznie podjąć się wyzwania i przygotować zachwalane przez wszystkich danie. Efekt? Ochy i achy rzucane naprzemiennie rozkoszując się każdym kolejnym kawałkiem. Idealnie doprawiony szpinak, kremowy beszamel połączony ze stopionym serem i pyszne płaty makaronu - to to czego tak bardzo wyczekiwałyśmy od długiego czasu. Kulinarny cel zaliczony z efektem idealnym - idealnym niczym duet Kasztan&Whin.

Składniki: (3 porcje)
- 6 płatów lasagne
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego (gouda)
- kosteczka czosnkowa (lub czosnek granulowany)
- pieprz, sól 

Beszamel:
-3/4 szklanki mleka
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Czosnek przeciśnięty przez praskę delikatnie podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do niego rozmrożony szpinak. Doprawiamy do smaku. 

W międzyczasie przygotowujemy beszamel : w rondelku podgrzewamy masło, następnie mieszamy je z mąką. Stopniowo dodajemy mleko bez przerwy mieszając. Doprawiamy wg uznania mieszając do zgęstnienia. 

Spód formy (25 cm x 12 cm) smarujemy beszamelem i wykładamy w kolejności (3 warstwy) : makaron, beszamel, szpinak, ser żółty, tak aby ostatnimi warstwami był beszamel i ser żółty. Wstawiamy lasagne do nagrzanego do 190ºC piekarnika na 40 minut.

10 komentarzy:

  1. od tej pory ta lasagne będzie taką potrawą, której będę chciała jak najszybciej spróbować :) mmm... aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu fantastycznie! A wiesz że ja też nie robiłam jeszcze domowej lasagne, koniecznie muszę to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaam! Uwielbiam lasagne, ale dzisiaj miałam tarte-też genialna ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować lasagne! Wygląda mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jesteście niesamowite !! pokusiłyście mnie tą pyszną lasagnią *-* uwielbiam szpinak i takie połączenia. sama nie zrobię ,ale może mama się skusi ze mną zjeść taki smaczny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja robiłam i uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lasagne ze szpinakiem po prostu kocham :D Coś czuje, że będę musiała w tygodniu przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam lasagne a szczególnie ze szpinakiem :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis przetestowany, polecam :)pysznie było :)

    OdpowiedzUsuń