10 kwietnia 2013

Tradycyjne kluski śląskie

Kluski które na Śląsku są podstawą obiadu, podawane z tak dobrze znaną roladą i modrą kapustą. Obowiązkowo z gęstym sosem.* Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Niestety nie wiadomo jak dobrze są wykonywane i tak nie dorównają tym robionym przez babcię podczas tradycyjnego niedzielnego obiadu :)

Składniki: (ok. 4-5 porcji)
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą prawie całkowicie ugotowane. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przepuszczamy je do garnka przez praskę, lub gnieciemy bardzo dokładnie tłuczkiem. Ugniecione ziemniaki wyrównujemy, dzielimy łyżką na 4 części i wyciągamy 1/4 by zrobić wolne miejsce,w które wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła puste miejsce. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wyciągnięte wcześniej ziemniaki. Wszystko zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego na końcu robiąc dziurkę palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki. Wrzucamy na osolony wrzątek na około 5 minut. Najlepiej wyjąć jedną kluskę i spróbować czy są już gotowe. Odcedzamy i podajemy z sosem.

*Sos:
Zawsze robimy na bazie sosu z pieczenia rolad. Dodajemy dodatkowo ok. 50 g masła. W garnuszku mieszamy trochę mąki pszennej, wody i łyżeczkę kawy parzonej, wszystko mieszamy i wrzucamy do gorącego sosiku z rolad. Wszystko ładnie gęstnieje i jest przepyszne :)

1 komentarz:

  1. ja też nigdy nie umiem zrobić tak pysznych jak babcia ;) ale twoje ślicznie wyglądają , takie równiutkie - z dziureczką hehe ;D pychotka !! smak dzieciństwa zdecydowanie ;)

    OdpowiedzUsuń