13 kwietnia 2013

Strawberry curd

Pyszny, słodki i gęsty sos truskawkowy robiony na bazie przepisu na lemon curd, który osobiście uwielbiam jako polewa na sernikach, czy wyjadany prosto z garnuszka. Tym razem postanowiłam stworzyć inną wersję smakową z ostatków owoców z zeszłego lata.
Składniki:
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 szklanka cukru
- 90 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Masło topimy w garnuszku i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Truskawki rozmrażamy, wrzucamy do garnka i gotujemy, by zmiękły i puściły sok. Następnie Wszystko blendujemy na jednolitą konsystencję. Do truskawek dodajemy rozbełtane jajka, przestudzone masło, cukier, mąkę i sok. Gotujemy wszystko w garnku z podwójnym dnem, lub w kąpieli wodnej przez ok. 20-25 min, po tym czasie curd powinien być bardzo gęsty. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.

Z tych proporcji wychodzi ok. 700 ml sosu.


4 komentarze:

  1. Mmm przedsmak lata, uwielbiam truskawkowe sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki piękny kolor! :) Mniam, taaak wakacyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. curd z truskawek *-* mniam !!! cudny kolorek , a smak pewnie jeszcze lepszy ;)
    miłej niedzieli ;*

    OdpowiedzUsuń