6 kwietnia 2013

Muffinki owsiane z jabłkiem i migdałami

 Sycące, słodziutkie i pyszne muffiny, które zachwycą każdego swoim smakiem. Klasyczne i bardzo łatwe w wykonaniu, które zajmuje zaledwie 5 minut :)


Składniki: (12 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 90 g płatków owsianych
- 100 g cukru trzcinowego lub białego*
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka cynamonu
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju
- 1 jabłko
- garść migdałów w płatkach

Wykonanie:
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki czyli mąkę, płatki, cukier, proszek, sól, cynamon. Następnie jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy jabłko na kosteczkę. Wrzucamy do suchych składników i obtaczamy w nich.

W drugiej misce musimy roztrzepać jajka, następnie wlewamy mleko i olej i wszystko mieszamy. Wlewamy mokrą mieszankę do miski z suchymi składnikami i mieszamy, tak by składniki zmieszały się i powstała gęsta masa. Przygotowujemy formę na muffinki i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, lub na równi z blaszką. Ja niekiedy nałożyłam więcej a muffinki i tak wyrosły i się nie powylewały. Jeśli nie posiadamy foremek teflonowych musimy wysmarować foremki masłem. Na koniec posypujemy każdą kilkoma płatkami migdałów.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-25 min. Można upiec pierwsze 20 min w temperaturze 180°C, a następnie zmniejszyć do 160°i piec przez kolejne 5 min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy muffinki w uchylonym piekarniku na jakieś 20 min, lecz nie jest to konieczne. 

* ilość cukru można zmniejszyć, ja i moja rodzina lubimy jednak słodkie muffinki :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam muffiny, podrzuć jedną! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki, dawno nie jadłam, więc porywam jednego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. owsiane muffinki z tym co uwielbiam ,czyli jabłuszkiem - super ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie, pyszne i zdrowe ;) jednym slowem - idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić muffinki :) Uwielbiam owsiane, takie szybkie to chyba się skuszę i jutro się pojawią :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny są niezastąpione! Apetycznie wygląda ta posypka z płatków migdałowych :)

    OdpowiedzUsuń