17 kwietnia 2013

Brownie muffins w dwóch odsłonach

Lubicie brownies? Ja bardzo, postanowiłam więc zrobić je w mniejszej wersji, a mianowicie muffinko-brownies. Z dodatkiem masła kokosowego lub sosu truskawkowego są przepyszne, słodkie i sycące, a piekąc je zaledwie ponad 20 min, w środku przyjemnie wilgotne. Polecam :)



Składniki (ok. 8-9 muffinek)
- 100 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 85 g mąki
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wypełnienie:
-po łyżeczce na jedną muffinkę masła kokosowego, lub strawberry curdu


Wykonanie:
Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy na chwilkę do ostygnięcia. W tym samym czasie topimy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie 2 rozbełtane jajka łączymy z rozpuszczoną czekoladą i masłem i energicznie mieszamy by się połączyły.

W osobnej misce mieszamy cukier, mąkę, kakao, proszek i sodę. Mokrą mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy aż do połączenia składników i powstania gęstej, ciemnej masy.


Nakładamy łyżkę ciasta do przygotowanych foremek, na to łyżeczkę masła kokosowego, lub strawberry curdu  i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. WAŻNE, aby nadzienie było szczelnie i dokładnie przykryte ciastem, bo inaczej się rozlecą przy wyciąganiu. Pieczemy w piekarniku w temp. 180ºC przez 25-27 min.

4 komentarze:

  1. muffinki brownie - brzmi ciekawie , mój brat z pewnością oszalał by na ich punkcie , może mu zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny a'la brownie *.* Koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń