30 marca 2013

Babka maślana z morelami, daktylami i skórką pomarańczową (zwykła, ale pyszna)

Przepyszna, pachnąca masłem babka, która wręcz rozpływa się w ustach już po pierwszym gryzie. Wszędzie ten zapach i jak tu doczekać się do momentu, aż jej skosztujemy. Można zrobić tak jak ja! Upiec na ostatnią chwilę i szybciej zjeść :) Nic skomplikowanego, a ile przyjemności z jedzenia!

Składniki:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru (ok. 3/4 szklanki jest również wystarczające, gdyż owoce dość dosładzają ciasto)
- 4 jajka 
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia

- garść suszonych moreli
- 6-7 suszonych daktyli
- 2-3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej
- 4 łyżki kremówki (30 %lub 36%)
- 2 łyżki soku z cytryny 

Wykonanie:

Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyciągnijmy je z lodówki ok. 2 godziny wcześniej. Formę na babkę z kominem o pojemności ok. 2,5 litra smarujemy masłęm i wysypujemy kaszą manną. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Owoce kroimy na ćwiartki, lub drobniej i wrzucamy do mąk obtaczając je dokładnie. To zapobiegnie opadnięciu owoców na spód formy podczas pieczenia. 

Miękkie masło ucieramy mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem ażdo otrzymania puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas dokładnie miksując .Do ubitej masy dodajemy połowę mieszanki mąki z owocami oraz połowę śmietanki i miksujemy na średniej mocy do dokładnego połączenia się składników, Następnie dodajemy resztę mąki i śmietanki, Wlewamy sok z cytryny i miksujemy po raz ostatni, krótko. Wylewamy ciasto do połowy wysokości formy, Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. 

Pieczemy przez 50-55 minut (radzę sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już jest suche). Jeśli nadal wyczuwamy surowe ciasto zmniejszamy temperaturę do 150-160°C i pieczemy przez kolejne 15-20 min. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku przez ok. 15 min, wyłożyć z formy i udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. uszczknę wirtualny kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te najprostsze zawsze najlepsze:)
    Piekna!

    OdpowiedzUsuń
  3. przed świętami już nie zdążę upiec, ale po to będzie mój pierwszy wypiek! przecież babka sprawdza się zawsze, a jak Ty taką rekomendujesz to ja nie mam najmniejszych wątpliwości:)
    chociaż powiem Ci, że z jeszcze większą chęcią zjadłabym Twój sernik i po cichu liczę, że kiedyś się go doczekam..:D:*

    OdpowiedzUsuń