21 listopada 2012

Ryż zapiekany pod bezową czapeczką




Składniki (jedna porcja):
- pół torebki ryżu (50 g)
- 1 białko
- 1-2 szklanki mleka (do gotowania)

- łyżeczka masła
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- kwaśny dżem, sos, powidła lub mus jabłkowy

Wykonanie:
Ryż gotujemy w mleku z rozpuszczonym masłem przez ok. 15 minut.  Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Po odcedzeniu ryżu dodajemy do niego połowę ubitego białka i delikatnie, lecz dokładnie łączymy. Przekładamy połowę ryżu do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy dżemem, powidłami lub sosem i wykładamy na górę pozostałą część masy ryżowej. Resztę białka ubijamy dosypując cukier, aż konsystencja będzie jednolita i bardzo gęsta. Wykładamy bezę na wierzch i zapiekamy w piekarniku (ja piekłam z termoobiegiem) przez ok. 20 minut w temp. 170ºC. 


Bardzo dobrze smakuje z łyżeczką masła orzechowego na gorącej, upieczonej bezie ;)

7 komentarzy:

  1. o ja... to musiało być meega:) palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pomyslowo wygląda! i na pewno dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo wow! genialny pomysł i jaki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coz za wspanialy pomysl i jakie musialo byc smaczne :) pozdrawiam i zazdroszczse takich pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł pierwsza klasa! naprawdę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wygląda, bardzo pomysłowe :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł z ta bezową czapeczką i jaki smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń