29 listopada 2012

Naleśniki z duszonymi jabłkami i cynamonem


Najprostsze i najsmaczniejsze wydanie naleśników na kończący się jesienny okres. Postanowiłam powoli wykorzystywać zaległe jabłka, których jeszcze troszkę zostało, a zdecydowanie powinny zniknąć w najbliższych dniach ;)


Składniki (na jedną porcję - 3 naleśniczki ze zdjęcia, lub 2 większe):
- 1 jajko
- 50 g mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 150 ml mleka
- 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 2 małe jabłka
- 1,5 łyżki cynamonu (jeśli naprawdę go lubicie :))
- starta czekolada

Wykonanie:
Jajko wrzucamy w całości do miski, dodajemy mąkę i wlewamy mleko.  Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy ciasto na ok. 30 min.
Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni teflonowej lekko posmarowanej masłem.

Obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię teflonową bez tłuszczu. Jeśli chcemy osłodzić nadzienie możemy dosypać cukier.  Dusimy je przez ok. 10-15 min od czasu do czasu dolewając po 2 łyżki wody. Gdy jabłka są lekko miękkie wsypujemy cynamon i dusimy kolejne 5 min, aby nie doprowadzić jabłek do postaci papki, lecz zachować w postaci delikatnych i miękkich kawałków.

Nakładamy po 2 łyżki jabłek na naleśnik, zawijamy i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. oj jabłuszka to mi się po nocy już zaczynają śnić, duużo ich!
    ale w takim naleśniku "zjadłabym" ;D

    OdpowiedzUsuń